Ne poți împărtăși detalii despre acceptarea ta la UPenn Wharton? Care a fost rata de admitere în anul tău?
În decembrie 2024 am primit acceptanța la Wharton, un moment la care visam încă din clasa a 10-a când am hotărât că UPenn este facultatea mea de vis. Nu a mai intrat un român de aproximativ 7 ani la Wharton, ceea ce a făcut această admitere și mai specială pentru mine!
Privind retrospectiv, ce te-a determinat să aplici Early Decision la Wharton în detrimentul altor școli de business de top? Ce aspecte specifice te-au atras la programul și cultura Wharton?
Alegerea mea a fost rezultatul unei multitudini de motive: de la faptul că este una dintre cele mai bune școli de business din lume și cea mai bună pe finanțe, domeniul pe care doresc eu să îl urmez, la oportunitățile pe care le oferă, la faptul că m-am simțit acasă pe campus. Este facultatea unde m-am regăsit cel mai mult, au chiar și o organizație dedicată alfabetizării financiare în Philadelphia, misiune similară cu cea a Asociației FeminEast, ONG-ul meu.
Poți să ne oferi o privire de ansamblu asupra dosarului tău de aplicare? Dincolo de note și scoruri standardizate, ce elemente consideri că au contribuit decisiv la acceptarea ta?
Cred că a ajutat mult că am avut o pasiune clară care a legat proiectele mele între ele: îmi pare că reiese foarte tare interesul meu pentru economie. Totodată, cred că am avut un dosar care a transmis și cine sunt eu ca persoană prin eseuri, în special. Eu mi-am dedicat mare parte din anii mei de liceu creșterii nivelului de educație financiară din România, în principal prin proiectele FeminEast, dar și prin a vorbi despre acest subiect cu orice ocazie: la știri, la Ted Talk, în interviuri. Pe lângă acest lucru, am demonstrat și interesul meu în investment behavior prin research-ul meu, dar am menționat și activități precum food blog-ul meu, care nu are legătură cu major-ul meu.
Descrie-ne cele mai semnificative 3-4 activități extracurriculare din liceu și impactul lor asupra dezvoltării tale. Cum ai echilibrat aceste implicări cu responsabilitățile academice?
Asociația FeminEast: sunt cofondator al acestui ONG cu aprox. 40 de voluntari din toată țara, dar și din afara ei, care are misiunea de a face educația financiară accesibilă tuturor, dar mai ales femeilor și minorităților din România și Estul Europei. Așa am ajuns să organizez evenimente în colaborare cu instituții precum BNR și BCR, să țin workshop-uri în licee, dar și să fac parte dintr-o comunitate strânsă de femei, un safe space, unde avem scopul comun de a învăța una de la cealaltă.
Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor Caragiale: Consiliul reprezintă mare parte a experienței mele de liceu. Am intrat în clasa a 9-a drept reprezentant al clasei mele, în a 10-a am devenit vicepreședinte și în a 11-a am fost aleasă președinte. Este o responsabilitate foarte mare să porți vocea a 1300 de elevi: trebuie să te asiguri că tot ceea ce faci este pentru a le reprezenta interesele, nevoile și dorințele.
Research pe subiect de investment behavior: am redactat un research în care am urmărit o ipoteză de investment behavior, un domeniu foarte de interes pentru mine. Cu această ocazie am citit multe alte lucrări de cercetare și astfel am dobândit cunoștințe noi de economie.
Realitatea este că nu este ușor să balanțezi activitățile extracurriculare cu responsabilitățile academice, dar cred că cel mai important este să îți menții motivația și disciplina. Dacă ceea ce faci este pasiunea ta, îți va face plăcere să lucrezi!
Povestește-ne despre experiența ta în cercetare economică din timpul liceului. Care au fost cele mai valoroase lecții învățate și cele mai mari provocări întâmpinate?
Eu mi-am ales un subiect care nu este atât de des discutat sau cercetat și acest lucru a făcut procesul de cercetare și mai interesant. Cu surse relativ limitate, am recurs la a strânge propriile mele rezultate pe baza cărora să îmi formez argumentele. A reprezentat o oportunitate pentru mine să îmi lărgesc aria de cunoștințe economice, dar și să interacționez cu persoane din domeniu pentru a le cere o opinie avizată.
Cum ai fondat și dezvoltat FeminEast? Ce abilități de leadership ai dobândit prin această experiență și cum ți-au influențat parcursul spre Wharton?
FeminEast a fost fondat de mine împreună cu Cristina Pogorevici, alumna Wharton - ne-a adus împreună interesul nostru comun pentru nevoia de educație financiară în România și așa a apărut ONG-ul în 2023. Acest proiect reprezintă o muncă continuă, dar de care îmi face o imensă plăcere să mă ocup. Am câștigat și am lucrat la skill-urile mele de lucru în echipă, mai ales aici unde aveam o echipă împărțită în diferite țări și în diferite orașe ale României. Totodată, am învățat să folosesc procesul de trial and error: să ne dăm seama ce proiecte au impactul benefic cel mai mare și ce preferă publicul nostru. Am avut ocazia să discut cu persoane de renume din domeniul economiei și al afacerilor și să învăț cum să port o discuție cu un posibil sponsor/partener/invitat. Fără niciun dubiu această experiență mi-a evidențiat mie faptul că am o pasiune pentru business, aspect care m-a îndreptat spre Wharton.
Ce resurse concrete (cărți, platforme online, competiții, programe) recomanzi elevilor din România pasionați de economie care doresc să studieze în străinătate?
Economia este un subiect foarte vast cu foarte multe ramuri. După ce ai dobândit cunoștințele de bază, este important să îți dai seama de ce ramură, în special, ești pasionat. Mie, de exemplu, îmi place partea de investiții și de aceea am și făcut research pe acest subiect. O sursă de învățare independentă sunt cursurile online, sunt destul de multe și gratuite de la facultăți de top pe Coursera. Dar îmi pare super important să înveți și din experiența altora, în ideea aceasta sunt concepute evenimentele de la FeminEast: aducem specialiști din domeniu care te învață și cunoștințele ca atare, dar îți și împărtășesc cum le-au aplicat ei. Desigur, există și cărți și podcast-uri - în toate cazurile este important să îți verifici sursa și să ai surse multiple pentru a te asigura că ceea ce înveți este corect.
Cum poate un elev de clasa a 9-a să înceapă să-și construiască un profil competitiv pentru admiterea la universități de elită din SUA? Care sunt primii pași esențiali?
Găsește-ți pasiunea. Asta este ce consider eu a fi primul pas. Despre ce ai putea discuta ore nesfârșite? Ce problemă ai observat în comunitatea ta? La ce tip de activitate ai fi dorit să participi, dar nu există? Pentru mine a 9-a a fost anul în care am avut ocazia să iau parte la un astfel de proces de introspectivă: m-am implicat în tot felul de proiecte și am avut de învățat din toate, iar acest lucru îl recomand oricărui elev de a 9-a. Pe mine m-a ajutat să încep să mă informez despre procesul de aplicare în State chiar de atunci, pentru a-mi putea crea o imagine a pașilor pe care va trebui să îi urmez pe parcursul anilor de liceu.
Care este cel mai important sfat pe care l-ai oferi unui elev care se pregătește să scrie eseurile pentru aplicația la universități americane?
Fii atent la cele din jur, îți poate veni inspirația de la lucrurile cele mai neașteptate. Nu îți fie frică să scrii chiar dacă nu va fi perfect din prima încercare.
Ce te-a determinat să apelezi la consiliere educațională la JBA încă din clasa a 10-a? Cum a evoluat relația ta cu Julia de-a lungul timpului?
Eu știam încă de dinainte de liceu că îmi doresc să studiez în State, așa că am vrut să încep consilierea cât mai din timp pentru a avea parte de ghidare în tot procesul de aplicare, iar rezultatele Juliei m-au determinat să vin la JBA. Julia a putut astfel să îmi observe evoluția și deja să îmi cunoască profilul și pasiunile foarte bine când am ajuns și la momentul de a aplica la facultate, ceea ce cred că a ajutat. La JBA, pentru mine a contat mult și comunitatea, am cunoscut unii din cei mai apropiați prieteni ai mei aici și cred că ajută să fii înconjurat de persoane care îți împărtășesc pasiunile și ambițiile!
Care sunt planurile tale pentru FeminEast după ce vei pleca la facultate? Cum vezi evoluția acestei inițiative și impactul său pe termen lung?
Voi continua să lucrez la proiectul FeminEast: misiunea noastră nu a fost încă îndeplinită, deși am reușit să facem educația financiară accesibilă multor elevi. Având deja o echipă care lucrează hibrid, nu va fi dificil să fiu și eu la distanță. Sunt sigură că lecțiile pe care le voi învăța la Wharton mă vor ajuta să dezvoltăm în continuare acest proiect. Și avem deja câteva proiecte exciting în minte, keep an eye out on our accounts!
Există altceva important despre experiența ta pe care ai dori să îl împărtășești cu viitorii aplicanți?
Procesul de aplicare în State este unul complex și de lungă durată. Tocmai de aceea este important să îți menții moralul sus și să crezi în tine: you can achieve your dreams!